Een kinderkamer met zo min mogelijk prikkels

Wanneer je een hooggevoelig kind hebt dan is de inrichting van zijn of haar kinderkamer zeker iets waar je goed bij stil moet staan. Bij hooggevoeligheid draait het namelijk om overprikkeling: een overbelasting van de zintuigen, waardoor een kind moe, geblokkeerd, gefrustreerd en buiten zichzelf kan raken. Meer over hooggevoeligheid bij kinderen kun je lezen op www.ingedewilde.nl.

Rommel in de kamer

Zorg voor een opgeruimde kamer. Het klink voor de hand liggend, omdat niemand echt van rommel houdt, maar zeker voor een kind met HSP kan rommel net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Ruim regelmatig op, en zorg ervoor dat rommel ook makkelijk en snel door je kind zelf opgeruimd kan worden.

Zorg voor voldoende laatjes, boxen of bakken, waar speelgoed makkelijk en gesorteerd in kan worden opgeborgen na het spelen. Spullen waar het kind nu nog te jong voor is, kun je misschien beter tijdelijk opslaan. Zo heb je ze binnen handbereik wanneer je kind oud genoeg is, maar staan de spullen nu niet onnodig in de weg

Kleuren

Kleuren kunnen van grote invloed zijn op je gemoedstoestand, ook al is dat vaak onbewust. Rood is een drukke kleur, evenals paar. Zwart is een deprimerende kleur. Vermijd drukke kleuren, gebruik juist rustige en verfrissen kleuren zoals blauw of groen. Hou het bij natuurlijke kleuren, en gebruik niet teveel verschillende kleuren. Ze moeten een rustig gevoel overbrengen op je kind. Dit is van belang voor eigenlijk elk kind, maar voor de kamer van een kind met hooggevoeligheid is het zeker van groot belang.

Drukke posters aan de muur kunnen ook voor overprikkeling zorgen. Natuurlijk is een poster van een film of tekenfilm leuk, maar het kan er ook voor zorgen dat je kind elke keer als het de poster ziet, over het onderwerp gaat nadenken, of een bepaald deel van een film weer gaat afspelen in zijn of haar hoofd. Het leid af, en het kan net een van die elementen zijn die de druk in het hoofd doen opvoeren. Hou een poster simpel: een dier, of een natuurlandschap. Dat is veel rustiger.

Deel met je vrienden!